Origineel? Welnee!

Terug naar overzicht

12-05-2020
Trefwoorden:
plagiaat, schrijven

Er zijn van die plekken die ik me mijn hele leven zal herinneren: het Rode Plein gegeseld door een hete wind, de slaapkamer van mijn moeder aan de verkeerde kant van 8-Mile Road in Detroit, de eindeloze tuinen van een welgesteld pleeggezin, een man die me wilde vermoorden in een verzameling ruïnes bekend als het Theater van de Dood.

             Maar niets zit dieper in mijn geheugen gegrift dan een armoedige kamer in New York – tot op de draad versleten meubilair, een tafel vol met tina en andere partydrugs. Naast het bed liggen een handtas, een zwart slipje ter grootte van een flossdraadje en een paar Jimmy Choo’s met vijftien meter hoge naaldhakken. Net als hun eigenaar horen ze daar niet. Zij bevindt zich in de badkamer, naakt, haar keel is doorgesneden en ze drijft met haar gezicht omlaag in een badkuip vol zwavelzuur, het actieve bestanddeel van een gootsteenontstopper die je bij elke supermarkt kunt kopen.

Dit zijn de eerste twee alinea’s uit het boek Ik ben pelgrim van Terry Hayes. Gelijk na het lezen wist ik: deze ga ik gebruiken!

Gebruiken?

Ja. Ik ga deze alinea’s gebruiken voor mijn boek. Niet letterlijk natuurlijk. Ik schrijf een heel ander verhaal. En één-op-één iets overnemen is gewoon stelen. Is plagiaat. 
Misschien is ‘gebruiken’ ook niet het goede woord en moet ik daarvoor in de plaats ‘inspireren’ invullen. Ik laat me inspireren door deze alinea’s.
Ik verander bijvoorbeeld ‘plekken’ in ‘avonden’ of ‘geluiden’ of ‘kledingstukken’. Ook de voorbeelden verzin ik zelf. Daardoor is deze tekst van Terry Hayes straks niet meer te herkennen. Is het mijn eigen tekst geworden. 

100% origineel

Geen schrijver is 100% origineel. En dat is niet erg. Ook de schrijver waar ik de kunst van afkijk, in dit geval Terry Hayes, heeft zich laten beinvloeden door andere schrijvers. Dat gebeurt aan de lopende band. En schrijvers zijn daar niet uniek in. Door er een eigen sausje over te gieten, maak je iets wat al in een bepaalde vorm bestaat toch net weer anders.    

Win mijn boek

Ik daag je uit. Als jij straks - jaja, het duurt nog wel even - mijn boek onder ogen krijgt, lukt het je dan om bovenstaande tekst uit Ik ben pelgrim terug te vinden in mijn boek? Zo ja, dan krijg je mijn boek gratis!

Tegen de tijd dat het boek uitgegeven wordt, herinner ik je nog wel aan deze actie ;-).

Plagiaat is de basis van alle literatuur, behalve van de eerste, die overigens onbekend is. - Jean Giraudoux (Franse schrijver)

Het plagiaat is een daad van eerbetoon. Degenen die kopiëren, bewonderen. - Roberto Gervaso (Italiaanse schrijver)