Bijvangsten

Terug naar overzicht

09-06-2020
Trefwoorden:
bijvangst, corona, levenstrap

Bijvangsten

Het schrijven van een boek is niet alleen het tikken van een verhaal. Dat heb ik je al meerdere keren laten zien. Het is een proces vol mooie bijvangsten. Lezen wat ik deze week heb binnengehaald?  

Bijvangst 1:

Voor mijn boek verdiep ik me in het verklaren van het feit dat het fenomeen van de vergankelijkheid voor veel mensen zo moeilijk te aanvaarden is. En zo stuit ik, lezend in een boek van Midas Dekker over dit onderwerp, opeens op de levenstrap. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt dat veel generaties voor ons, zo’n beetje tot de Tweede Wereldoorlog, afbeeldingen van die trap aan de muren in hun huiskamers hadden hangen.

Wat gaaf. Ik google en lees erover, bekijk schilderijen en andere kunstuitingen met de levenstrap als thema. Voor ik het weet ben ik een paar uur verder. Het voelt troostrijk dat interesse in de cyclus van geboorte, groei, volwassenheid en dood van alle tijden is.
Ook al komt er niets over deze trap in mijn boek, ik heb een beter beeld van de angst voor eindigheid en hoop dat je daar straks tussen de regels door toch iets van meekrijgt.

Bijvangst 2:

Mijn boek start in mei 2019 en loopt tot ver in 2020. Dat betekent Corona! Iets wat ik natuurlijk niet voorzien had en het verhaal een andere wending geeft. Én de nodige aanpassingen vergt.

Nu wil ik Corona geen bijvangst noemen - ik zie bijvangst toch meer als iets wat niet de bedoeling is, maar waar je toch blij mee bent – toch heeft het niet alleen slechte kanten. Ik moet me onverwachts verdiepen in de betekenis van de maatregelen voor bepaalde personages, o.a. op het gebied van werk.

Marcel, één van de personages, werkt als rechercheur bij de politie. Hoe verloopt het rechercheren in deze tijd? Ik heb geen flauw idee. Mijn ex-zwager, werkzaam bij de politie kan me op weg helpen. Hij stelt voor dat eens uitgebreid te bespreken tijdens een anderhalvemeter-BBQ komend weekend. Kunnen we ook weer eens goed bijkletsen met een letterlijke bijvangst, een scholletje, op het rooster.

Schrijven is een proces. Natuurlijk is het geweldig als ik straks het eindresultaat in mijn handen heb, maar ik besef dat ik minstens zoveel geniet van de weg ernaartoe!

 

Afbeelding levenstrap: Anna Sommer

 

 

 

 


 [HS1]