Wát nou uit je comfortzone? Ik blijf er lekker in!

Terug naar overzicht

27-05-2022
Trefwoorden:

Wát nou uit je comfortzone? Ik blijf er lekker in!

 

'Waar je jezelf het minst comfortabel voelt, daar zit de meeste groei.' En: 'als je er niet uitstapt, dan geen persoonlijke ontwikkeling.' Die comfortzone, waar ze het in deze quotes over hebben lijkt van een niet te onderschatten importantie. Je moet er geweest zijn. Zo niet, dan staat je leven stil, is het geen stuiver waard. Of, erger nog, ben je een loser.

Een slappeling, dat wil ik natuurlijk niet zijn. Dus heb ik in mijn leven wat buiten die cirkel gebivakkeerd. Soms was het er best leuk, maar meestal vond ik het er eng en ongemakkelijk. Maar, alles voor het goede doel: ontplooiing en sterker worden.

Toen ik een tijdje terug gevraagd werd om tijdens een evenement voor te lezen uit eigen werk, reageerde ik enthousiast. Een mooie gelegenheid om mijn boek te promoten. Zo'n kans kun je niet laten schieten, en de bewuste avond lag nog ver in de toekomst. Wie dan leeft, wie dan zorgt.
Want ik wist het natuurlijk al. Op een podium staan is niets voor mij, je kunt me niet ongelukkiger maken. Ik sta als trainer met veel plezier voor groepen, dan gaat het om het overbrengen van leerstof. Maar zodra het te dicht bij mezelf komt en alle ogen op mij gericht zijn, krijg ik het Spaans benauwd.

Dat beklemmende gevoel had ik dus ook de hele week voorafgaand aan de bewuste avond. Ik sprak mezelf toe dat ik moest doorbijten. Alles gaat tenslotte voorbij.
Tot ik me in de loop van de week de vraag stelde waarom ik, na al die jaren, mezelf dit aandeed. Had ik de voorgaande keren op een podium daadwerkelijk een groei doorgemaakt? Me persoonlijk ontwikkeld? Was ik trots op mezelf geweest? Niet echt.
Werd het geen tijd om eindelijk, op mijn zesenvijftigste eens toe te geven dat dit hele podiumgebeuren gewoon niets voor mij is. Op mijn leeftijd hoort de stress af en de wijsheid juist toe te nemen. Toegeven dat je iets niet weet of kunt hoort daar volgens mij ook bij. 

Dus heb ik me tijdens het evenement lekker gewenteld in mijn eigen, veilige ruimte. En wat had ik het er naar mijn zin. Iemand anders las voor uit Grenslijn. Ik gaf twee leuke workshops en had geweldige een-op-een gesprekken. Met als klap op de vuurpijl nog een mooie verkoop ook.
Je licht buiten de cirkel opsteken, omdat je alleen daar maar succesvol en gelukkig kunt zijn, wordt zwaar overschat. Dat heb ik nu, op mijn zesenvijftigste, eindelijk, eindelijk ontdekt!

 Als men jong is moet men de wijsheid bestuderen, als men oud is moet men haar in de praktijk brengen. - Jean-Jacques Rousseau