Ik kan niet wachten tot mijn moeder dood is

‘Ik kan niet wachten tot mijn moeder dood is.’

Zo begint mijn boek Grenslijn, dat 22 november a.s. uitkomt. Wat een onschuldige opmerking lijkt tijdens een condoleance, blijkt een splijtzwam in een jarenlange vriendschap.
In het boek volgen we zes vriendinnen die zichzelf en elkaar opnieuw moeten definiëren. De vriendschap van zes vrouwen wordt beschreven vanuit een steeds wisselend perspectief. Als een schokkende gebeurtenis aan de oppervlakte komt, is het maar de vraag of en hoe hun vriendschap standhoudt. Waar ze voorheen alles met de mantel der liefde bedekten, kunnen ze daar nu niet meer mee weg komen.

Het was kort na het overlijden van mijn moeder in 2017, dat ik besloot naar de Schrijversacademie te gaan. Op dit soort momenten - ziekte, scheiding, burn-out, overlijden - worden vaak levensbepalende beslissingen genomen. Ook door mij. Het ontdekken van verhalen is altijd een rode draad geweest in mijn werk. Eerst als loopbaancoach en sinds die bewuste keuze, zo’n vier jaar geleden, ook als schrijfcoach en uitgever. Mijn hele leven staat nu in het teken van schrijven.

Ik had nooit de ambitie zelf een boek te publiceren. Het ontstond. Met een klein groepje vanuit de opleiding, onder begeleiding van onze voormalige docent, schreven we aan ons boek. We zorgden dat we deadlines hadden, gaven elkaar feedback en werden betere schrijvers. Voor mij betekende het dat onwaarschijnlijkheden, spelfoutjes en superlatieven uit mijn manuscript verdwenen. Ook leerde ik kortere zinnen maken en eerder een punt te zetten. Ik ontdekte mijn eigen schrijfstem.

Begin september was ik in mijn hoedanigheid van uitgever bij de drukwerkmakelaar. Na afloop van de bespreking vroeg hij me: ‘En? Komt jouw boek ook nog uit voor de feestdagen?’ Ik moest lachen. ‘Nee’, antwoordde ik vol overtuiging. 'Dat duurt nog wel even’. Toen een dag later iemand me dezelfde vraag stelde, krabde ik me achter mijn oren. Waarom ook niet! Ik hoefde alleen nog maar het eind te schrijven en met de turbo erop zou het moeten lukken.

Zo gezegd, zo gedaan. Het was even aanpoten. Na de laatste punt volgden nog redactierondes, het brainstormen over en shooten van de cover, de vormgeving van de inhoud en alles regelen, zodat ook een e-book en zelfs een luisterboek besteld kunnen worden. En nu dus ruchtbaarheid geven aan het boek. Onder andere door deze column. Dus: zegt het voort, bestel Grenslijn, geef het cadeau, maar vooral: geniet ervan!

P.S:
Wist je dat:

  • Het boek te bestellen is via https://uitgeverijklaretaal.nl/grenslijn.html.
  • Het verhaal zich afspeelt in de omgeving Gouda, Reeuwijk, Oudewater.
  • Het boek gratis voor je wordt ingepakt. Geef aan of je het cadeau geeft (misschien ook wel aan jezelf!) met sint of kerst.