Het is menens

Terug naar overzicht

21-12-2018
Trefwoorden:
discipline

De afgelopen maand is het menens. Dat blijkt uit heel veel zaken. Hoe ik met mijn tijd omga, met wie ik over mijn boek praat, maar ook de middelen die ik inzet.

Dát het menens is met mijn boek wordt deze maand steeds duidelijker. Voor mezelf en misschien ook wel voor anderen. Ik maak er namelijk écht ruimte voor. Letterlijk door mijn werkplek af te bakenen. Ik schreef daar al eerder over. Maar vooral figuurlijk neemt het boek steeds duidelijker zijn plek in.

Zo hou ik er rekening mee in mijn dagritme. Ik zorg ervoor dat ik niet te laat naar bed ga, zodat ik ’s ochtends op tijd een uur of een paar uurtjes kan schrijven.

Ook werkt deze tijd van het jaar goed mee. Het is bij uitstek de tijd van (kerst)borrels en leuke afspraken. Vorige week hadden we hier bijvoorbeeld nog Kaarsjesavond. Beroemd in Gouda en omstreken. En omdat we bijna aan de Markt wonen, de plek waar de boom ontstoken wordt, zijn we op deze avond een populaire uitvalbasis. Ik zie en spreek dus veel mensen deze maand. En gevraagd of ongevraagd delen zij flink wat ervaringen die ik kan gebruiken in mijn boek. En ik? Ik praat zonder schroom over mijn boek. Ook dát is een stap voorwaarts.

Iets anders, - wat niet onvermeld mag blijven in dit proces, haha - deze week heb ik eindelijk dé ultieme manier gevonden om ideeen, dialogen, scenes enz. in kaart te brengen. Ik werkte met heel veel notitieboekjes. Er zat er eentje in mijn tas, er lag er eentje naast mijn bed. Ook in de woonkamer slingerden er een paar rond. En elke keer weer moest ik die dan weer verzamelen en in documenten op mijn laptop zetten. Niet echt handig. Begin deze week zag ik op Facebook een advertentie voor flashcards, van die kaartjes die studenten gebruiken om woordjes of andere stof te leren en opeens zag ik daar de oplossing in. Losse kaartjes waar ik alles op kan schrijven en die ik desgewenst in de goede volgorde kan leggen. Ik heb er gelijk maar flink wat besteld. Altijd handig ook bij een volgend project ;-). Het werkt al als een tierelier.

Ik wens je fijne kerstdagen. Geniet ervan en misschien heb je komende dagen tijd voor het lezen van een goed boek? Zoals het nu gaat misschien volgend jaar rond deze tijd mijn boek! Ik ga ervoor!