Het eerste boek van Klare Taal!

Terug naar overzicht

02-08-2019
Trefwoorden:
boek

Vandaag komt het eerste boek van Uitgeverij Klare Taal uit. Het is een ontroerend boek van Monique Weemhoff met de prachtige titel: 'Met vleugels van was - een spirituele benadering in de palliatieve fase'. Naar aanleiding van dit heuglijke feit vertel ik in dit blog, met trots, over het de unieke werkwijze van Klare Taal.

Was vroeger alles beter?

Vroeger was écht niet alles beter, maar op sommige vlakken kunnen we ons wel afvragen of de vooruitgang zit in sneller, meer, goedkoper, winstgevender.

Onze ouders en grootouders kochten alleen wat ze nodig hadden. Toen ze net getrouwd waren hadden ze nog niet veel. Ze spaarden zodat ze een eettafel met stoelen konden kopen, en een servies, een bed, een kleerkast, een degelijke pannenset. Ze waren geneigd alleen de beste kwaliteit te kopen en kochten hun spullen vooral bij de plaatselijke leveranciers.  

Maar waarom vertel ik jullie dit? Wat heeft dit te maken met de activiteiten van Mijn verhaal in klare taal? Meer dan je denkt!

Bloed, zweet en tranen. En geld.

Vandaag verschijnt het eerste boek dat ik uitgeef via Uitgeverij Klare Taal: 'Met vleugels van was – een spirituele benadering in de palliatieve fase’ van Monique Weemhoff. En binnenkort volgen meer boeken.
Bij het uitgeven van een boek komt een hoop kijken. Denk aan organisatie, vormgeving, drukproces, verkoop, logistiek en promotie. En dan heb ik het niet eens over het schrijven van het boek. Je boek fysiek in de schappen krijgen is geen sinecure. Het kost je letterlijk bloed, zweet en tranen. En geld.

Ja, geld! Want iedereen moet wel betaald worden voor zijn diensten. Een uitgever/begeleider voor hulp bij het schrijven, het redigeren en het uitgeefproces, een vormgever en drukker voor de opmaak en het drukken van je boek met natuurlijk een oogverblindende hard- of softcover. En als het boek er is, dan moet het nog verkocht worden, toch? En gedistribueerd. Blijft er, nadat iedereen betaald is, voor de schrijver nog wat over? In heel veel gevallen niet.

Waar blijf jij als schrijver?

Een boek uitgeven kost vaak geld. Als een schrijver zijn ziel en zaligheid in het boek gestopt heeft, dan is het toch krom dat iedereen aan je boek verdient, behalve de schrijver zelf.
De realiteit is dat schrijvers, om de kosten te drukken, vaak beknibbelen op van alles. Op de kwaliteit (toch maar geen hardcover, hoewel mooier! – de marketing doe ik zelf wel, al heb ik er geen kaas van gegeten. - ik neem maar voor lief dat de kleuren van de cover minder mooi zijn bij drukker A, dan drukker B. Drukker A is stukken voordeliger). En, wat mij betreft nog zorgwekkender. Ze beknibbelen op hun waarden.

Was vroeger alles beter?

Die waarden, de criteria die voor jou belangrijk zijn in je leven en werk, worden in het kader van sneller, goedkoper, winstgevender nogal eens uit het oog verloren.

Ja, het is goedkoper om je boek in China te laten drukken. Maar stroken de voordelen van produceren in lageloonlanden met jouw waarden?
Ja, het is sneller om je boek met een druk op de knop via bol.com te bestellen. Maar besef dat webwinkels zoals Bol een groot deel van de omzet van het boek opslokken. Overweeg daarom verkoop van je boek bij de plaatselijke boekhandel of nog beter, via de uitgever of rechtstreeks.

Nee, vroeger was niet alles beter, maar toch waren bepaalde zaken zo gek nog niet. Gaan voor kwaliteit, afnemen bij de plaatselijke ondernemers, voor elkaar zorgen en een eerlijke verdeling van de kosten. Met Uitgeverij Klare Taalwil ik hiervoor staan. Sneller, meer, goedkoper, winstgevender: daar doen we heus ook wel aan, maar alleen als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Om die reden werk ik samen met het liefst plaatselijke of regionale ondernemers die een eerlijke prijs vragen, die gaan voor kwaliteit en doen wat ze beloven. Waarbij iedereen, en dus ook (of vooral) de schrijver krijgt wat hij of zij verdient: een klare beloning voor het harde werken.

Meer weten over de werkwijze van Klare Taal? Neem eens een kijkje op de site.
Meer weten over het geweldige boek van Monique? Klik hier!

Het leven is bedoeld om ten volle geleefd te worden. Tot het laatste moment, omdat ieder moment vol leven is.
Monique Weemhoff - Met vleugels van was.