Fotocover van Grenslijn

Terug naar overzicht

27-10-2021
Trefwoorden:

Fotocover

Half 8. Het is nog donker als ik langs het stadhuis van Gouda fiets. Het prachtige gebouw is omsluierd door mist.
Een mooi begin van deze donderdag, die ook in nevelen is gehuld. We gaan shooten voor de cover van mijn boek Grenslijn. Wat deze dag gaat brengen is spannend. Leuk spannend!

De trein zet me af bij station Leidsche Rijn in Utrecht. Ik loop naar de studio van Elke Smit. Net als gisterenmiddag. Toen hebben we de fotosessie praktisch voorbereid.
Voorwerk hadden we al eerder gedaan: bepalen wie of wat ik op de voorkant wil, of mijn ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren zijn en wat daarvoor nodig is. In mijn geval bleek dat een topmodel, spiegels, een lichte achtergrond en vooral Elke!  

Aan al die voorwaarden is voldaan. Ik loop met een gerust hart de studio binnen. Zowel Elke als Roos, het model, hebben mijn boek gelezen en kunnen zich inleven in het personage Lisa. Zij is het die op de cover komt!

Elke zet de Spotifylijst van Grenslijn op. Liedjes die in mijn boek voorkomen klinken door de ruimte. We komen gelijk in de juiste stemming. Roos, met nog natte haren van het sporten, gaat aan de slag. Föhnen, make-up aanbrengen. En dan de vragen aan mij: welke kleding, welke lipstick vind ik het beste bij Lisa passen? Jeetje, ik ben van de woorden, niet van de mode. Maar zowel Elke als Roos verplaatsen zich geweldig in Lisa. Knotje in, knotje uit, een beha over een beha voor nog meer push-up effect. Zij zitten er helemaal in. Mijn rol is gering. Ik maak een spiegel schoon, haal duct tape, maak nog eens een spiegel schoon. Haal lekkere dingen voor bij de lunch en de thee en koffie en verwijder, voor de afwisseling, nog meer vingers van een spiegel. Ik geniet!

Wat een geweldig model is Roos. Ze varieert gemoedstoestanden en bijna elke foto van Elke is raak. Ik besef hoe gelukkig ik me mag prijzen met deze twee meiden! Het resultaat is overweldigend. Zoveel mooie foto’s om uit te kiezen.

Dat kiezen doen we op een ander moment, want ook van mij moet nog een auteursfoto geschoten worden. Ik ben duidelijk geen topmodel, heb een ongelooflijke hekel aan poseren. Elke weet dat, dus zij schiet plaatjes terwijl we ontspannen kletsen. Dat werkt. Er zitten er wel een paar tussen die ik mooi vindt.

Het grote moment is de zondag daarop. Ik heb Leo en mijn zusje Nicoline meegenomen om de juiste foto’s te helpen kiezen. Dat blijkt een goede zet, want zij hebben er gevoel voor en kijken op een onbevangen manier naar de afbeeldingen. We maken een selectie, een top 10, daarna een top 3, en komen na wat discussie tot een unaniem besluit. Dít wordt hem! De voorkant van Grenslijn.
Als daarna ook de gekozen auteursfoto op het scherm verschijnt en ik ze samen zie, schiet ik vol. Huh, wat gebeurt er met me? Dit had ik niet zien aankomen! Opeens besef ik pas écht dat ik ‘gewoon’ een boek geschreven heb. Een paar jaar geleden ben ik onbevangen begonnen, niet wetend waar het verhaal over zou gaan. Het boek is beetje bij beetje ontstaan. Nu, met hier de foto’s van de kaft voor me, is het tastbaar. Dat wordt wat, half november, als ik het boek daadwerkelijk in mijn handen hou.

En nu? Nu ligt het boek bij de drukker voor de laatste vormgeving en het daadwerkelijke drukproces. Spannend. Maar leuk spannend!!

Grenslijn verschijnt half november. 
Wil je Lisa volgen? Zij heeft een account op Instagram: grenslijn_lisa_van_dam

Het boek is al te bestellen via: https://uitgeverijklaretaal.nl/pre-order/