Een dankwoord in je boek: ja of nee?

Terug naar overzicht

02-09-2019
Trefwoorden:
boek, schrijven

Saai, dat zijn dankwoorden in boeken meestal, vind ik. Wat vind jij? Voegt een dankwoord iets toe? Wat heb jij als lezer aan zo'n dankwoord? Ik ben benieuwd naar je mening. Lees gerust dit blogje. Ik ben heel benieuwd naar je mening!

Een dankwoord. Wél of niet doen?

Meestal vind ik een dankwoord in een boek heel saai. Ik sla ze negen van de tien keer over. Ik snap best dat je als schrijver dankbaar bent. Bijvoorbeeld voor de support van je gezin, want tijdens het schrijfproces ben je vast niet altijd het zonnetje in huis, mis je ongetwijfeld een paar verjaardagen of familiefeestjes en vergeet je misschien je dochter van voetbal te halen, dus het vermelden van je partner en/of kinderen in je dankwoord is lief.

Bij het uitgeven van een boek komt ook heel wat kijken, dus die aardige redacteur en die creatieve vormgeefster bedanken, ook al is het hun vak en krijgen ze ervoor betaald, is heel sympathiek. Maar soms heb ik het idee dat Jan en alleman genoemd wordt. Af en toe loopt het in de honderdtallen. Echt, ik overdrijf niet. En waarom zou ik, als lezer, die namentsunami moeten ondergaan? Meestal vind ik een dankwoord in een boek gewoon heel saai. En heb ik ook het idee dat het helemaal niet voor mij bestemd is, alleen voor de mensen die bedankt worden.

Ik vind het dus opvallend als een dankwoord wel mijn aandacht trekt. Als het me meeneemt in het schrijfproces en dus vertelt wie wat op welk moment bijdroeg. En dan natuurlijk lekker vlot geschreven. Het laatste boek dat ik las – Elizabeth Gilbert’s Stad van meisjes – is daar een voorbeeld van. Dus het kan wel; een leesbaar dankwoord schrijven.

Maar wanneer voegt een dankwoord nu iets toe en wanneer niet. Ik vind het antwoord op die vraag nog best lastig. En daarom deze vragen aan jou: wel of geen dankwoord? Wat vind jij? Lees jij dankwoorden? Wat vind je een goed en minder goed dankwoord. En waar ligt dat aan? Vind je dat in een boek een dankwoord hoort? Zou jij, als schrijver, een dankwoord toevoegen? Waarom wel of niet?

Het zou zó leuk zijn als je je mening deelt. Dat kan door een berichtje achter te laten op de Facebookpagina of Linkedinpagina of Instagram. Maar je mag me natuurlijk ook mailen (hanny@mijnverhaalinklaretaal.nl) of appen (06  46325384).