Don’t judge a book by its cover?

Terug naar overzicht

25-01-2021
Trefwoorden:
cover, coverfoto, kaft

Don’t judge a book by its cover? Ook al zou het niet zo moeten zijn, toch gebeurt het. Dus zorg dat je kaft picobello in orde is. Dat hij eruit springt.

Don’t judge a book by its cover. Of toch wel?

‘…. Want opeens waren daar de literaire thrillers van Nederlandse schrijfsters. De omslagen toonden glamourfoto’s van slanke benen onder glanzende jurkjes, voeten in hooggehakte schoenen of felrode lippen in close-up. Het gros van de misdaden wordt begaan door mannen, maar nergens stond een boeventronie op de cover, het zag er allemaal sexy uit.‘

Uit:  ‘Dood van een thrillerschrijfster’ van Pauline Slot

De tafel ligt bezaaid met boeken. Romans, managementboeken, zelfhulpboeken. We scannen ze op coverfoto’s. Welke vinden we mooi? Dekt de foto de lading van het boek? Wekt de foto nieuwsgierigheid? We, dat zijn een schrijver wiens boek bijna af is, fotografe Elke Smit en ik.

Met Uitgeverij Klare Taal willen we eigenzinnige schrijvers helpen hun boek uit te geven. Door het aanbieden van schrijfbegeleiding, het publiceren van hun boek én alles wat er daarnaast nog bij komt kijken. Vormgeving, het drukproces, marketing, verkoop, het geven van lezingen of voordrachten. Voor elk onderdeel maken we gebruik van professionals - kijk vooral even op de site wie dat zijn – en willen we het beste voor de schrijver die uren, dagen, maanden, jaren aan zijn boek gewerkt heeft.

Al dat bloed, zweet en vast ook de vele tranen verdienen een prachtig vormgegeven boek. Dat kan op allerlei manieren. Door voor een mooi lettertype en een fraaie uitlijning te kiezen, gebruik te maken van de juiste kleuren, enzovoort. In dit blog wil ik me beperken tot de cover. Omdat deze zó belangrijk is voor de verkoopkansen van je boek. Het is tenslotte het eerste wat een potentiële koper ziet!

En hier komt Elke om de hoek kijken. Zij is professioneel fotografe en kijkt dus op een andere manier naar de voor- en achterkanten van boeken.
            ‘Doe het niet’, adviseert ze de schrijver. Hij heeft zelf een afbeelding van internet geplukt die hij wel vindt passen op zijn cover.
            ‘Afbeeldingen van internet zijn door iemand gemaakt. Er rusten dus auteursrechten op. Zonder schriftelijke toestemming van de betreffende eigenaar kan deze afbeelding niet worden gebruikt.’ Ze vertelt vervolgens dat deze foto’s ook nog eens voor iedereen beschikbaar zijn en dus door anderen gebruikt worden. 
            ‘Als je al gebruik maakt van een bestaande foto, zoek er dan één die duidelijk maakt in welk genre je boek past. Of ééntje die de titel goed toelicht. Maar bovenal moet hij prikkelen!’ 

Prikkelen. Ik zie de schrijver instemmend knikken. Dát is wat hij wil met zijn kaft. Voor we het weten zitten we met zijn drieën te brainstormen. Hoe leuk om met elkaar buiten de kaders te treden, een krachtig beeld te bedenken! En dat lukt. We zijn alledrie enthousiast over het idee. Met de uitwerking gaat Elke aan de slag. We zijn benieuwd! 

Don’t judge a book by its cover? Ook al zou het niet zo moeten zijn, toch gebeurt het. Dus zorg dat je kaft picobello in orde is. Dat hij eruit springt. 
Schakel een professional in. Ook al zie je misschien op tegen de kosten *), besef dat je ze terugverdient. Met een mooie cover ga je geheid meer verkopen. Je boek is het waard door veel mensen gelezen te worden!

*) Met uitgeverij Klare Taal willen we duidelijke taal spreken. Ook wat betreft de kosten van onze dienstverlening. Kijk daarvoor op de website. Zo sta je nooit voor verrassingen.