Denk anders over je creatieve talent

Terug naar overzicht

12-11-2018
Trefwoorden:
talent, TED Talk

Auteur Elizabeth Gilbert laat ons zien hoe de kracht van verhalen vertellen een sleutelrol kan spelen bij het overtuigen van een publiek.

Je creatieve talent

In onderstaande TedTalk laat Elizabeth ons anders denken over creatief talent. In plaats van talent te zien als iets wat in je zit en wat je hebt of niet, kun je het ook zien als iets wat je wellicht af en toe krijgt als geschenk, als je je ervoor openstelt.

In deze woorden klinkt het misschien niet erg overtuigend, maar bekijk dan vooral dit filmpje. Tenminste als je er voor openstaat om overtuigd te worden.

Elizabeth opent met haar eigen verhaal over de angst dat ze het succes van haar bestseller Eten, bidden, beminnen zou moeten evenaren en komt met andere creatieve geesten die ook bang waren niet op commando te kunnen presteren. 

Het mooiste stukje van deze TedTalk vind ik het verhaal van dichteres Ruth Stone, die Elizabeth ooit vertelde over het moment dat ze voelde dat er een gedicht aan zat te komen.

En ze voelde het komen, want het liet de aarde onder haar voeten beven. Dan wist ze dat haar nog maar één ding te doen stond en dat was, in haar eigen woorden, keihard rennen. En dan rende ze keihard haar huis in, door het gedicht op de hielen gezeten. Dan moest ze zorgen dat ze snel genoeg een stuk papier en een potlood greep zodat als het gedicht door haar heen denderde, ze het kon binnenhalen en op papier vastleggen.