Liefde is....

Publicatiedatum: 14-02-2019  | Trefwoorden: zintuigen, zintuiglijk schrijven, gevoel, tastzin, voelen

Schrijven over wat je voelt in letterlijke zin, de tastzin, is zo makkelijk nog niet. Maar aanrakingen hebben toch een grote woordenschat. En het inzetten van die schat maakt je écht een betere schrijver.Aanrakingen zijn van levensbelang. Daar zijn we met zijn allen door schade en schande achtergekomen. Nog maar honderd jaar geleden bezweken in weeshuizen nogal wat baby's. Eerst werd gedacht dat het verbeteren van de hygiene daar wel verandering in zou brengen. Pasgeborenen werden geisoleerd, met als gevolg dat het sterftecijfer nog meer op liep. Liefde en aanraking bleken essentieel voor een gezonde ontwikkeling van de baby. 

Aanraken is dus gewoonweg gezond. Niet alleen voor de allerkleinsten. Doe het daarom vaak en op de juiste manier. En op deze dag van de liefde denken we natuurlijk aan liefdevolle aanrakingen. Maar aanrakingen kunnen ook een scala aan andere boodschappen overbrengen. Ze lenen zich dus heel mooi om te beschrijven in je verhaal, in je blog of boek. Doe dat dus vooral!

Hoe?

Boosheid bijvoorbeeld wordt overgebracht door kortdurende, heftige aanrakingen als slaan en knijpen. Beschrijf die aktie en wat voor gevoel dat teweegbrengt. Doe dat bij angst door bijvoorbeeld het beven te benoemen, en bij afkeer door te schrijven over een arm, die weggeduwd wordt. Maar aanrakingen blijken gelukkig vooral heel geschikt om elkaar te laten weten dat je het goed met elkaar voor hebt. Liefdevolle aanrakingen zijn herkenbaar: er is sprake van strelen en vingers worden in elkaar verstrengeld. Dankbaarheid komt over door de arm even zacht te schudden of door een kneepje. Sympathie wordt overgebracht door een paar vriendelijke klopjes. 

En besef bij het schrijven over deze tastzin dat je nog maar een deel van aanraking benut. Wie bijvoorbeeld van iemand houdt, raakt niet alleen een arm aan. Wie boos is, verkoopt misschien ook wel een klap. Wie bang is, kan iemand van het gevaar vandaan trekken. Beschrijf het gevoel.

Aanrakingen hebben dus een grote woordenschat. Gebruik deze schat en je zult écht een betere schrijver worden.