Hoe was jouw jaar?

Publicatiedatum: 07-12-2018  | Trefwoorden: verhaal, oudjaar

Zo aan het eind van het jaar is het heel boeiend om te kijken wat het afgelopen jaar je gebracht heeft. Een jaar is zo voorbij, maar onbewust of bewust ;-) is er meer op je pad gekomen dan je denkt. Wil je het verhaal van het afgelopen jaar eens onder de loep nemen? En tips hoe dat te doen? Lees dan vooral verder.


Hoe was je jaar?

Een jaar om snel te vergeten? Het mooiste jaar van je leven? Een pittig jaar? Een jaar waarin alles lukte? Of juist mislukte? Blik eens terug op je hoogte- en dieptepunten. Het ene punt is ongetwijfeld wat hoger of dieper dan het andere, maar bij elkaar zo waardevol voor jouw verhaal van 2018. 

Dat bleek ook gisterenavond, tijdens de eerste special 'Hoe was jouw jaar?' We haalden, aan de hand van verschillende (creatieve) oefeningen, weer gebeurtenissen naar boven, die door de waan van de dag op de achtergrond waren geraakt. Terwijl juist dáár veel interessant materiaal aanwezig bleek. De avond zat vol rode draden, thema's en subthema's, voornemens en loslaatmomenten. 

Genoeg stof dus om aan de slag te gaan met het verhaal van 2018. De vorm waarin het verhaal verteld werd varieerde. Ik deel er graag enkele met je: 

  • Maak het 'museum van mezelf’. Zoek foto's en schrijf je verhaal van je jaar aan de hand van kleine, persoonlijke voorwerpen die dit jaar een rol in je leven hebben gespeeld.
  • Schrijf een chronologisch verhaal, gecombineerd met foto's of collages. Neem je lezer letterlijk mee door jouw jaar. Van januari t/m december.
  • Schrijf een verhaal naar aanleiding van de thema's, de rode draad en/of de onderwerpen die dit jaar voor jou speelden. 
  • Schrijf in briefvorm. Aan jezelf. Aan een dierbare die je (dit jaar) verloren bent, of aan ....

Het gevolg zal een aansprekend, persoonlijk verhaal zijn. Een verhaal voor jezelf of om te delen met de mensen om je heen. Want je verhaal kán natuurlijk voor jezelf zijn, maar hoe leuk is het ook om anderen deelgenoot te laten worden van je belevenissen. Wat dacht je ervan om je verhaal als bijlage bij je kerstkaart te stoppen? Of misschien maak je er wel een blog van. Alles kan. Niets hoeft. Wat jij wilt!

Ga vooral aan de slag. Geniet ervan en vergeet vooral ook niet om de laatste twee weken van deze maand nog mooie, nieuwe herinneringen te maken.

Succes!

Het was echt superleuk om het jaar eens op verschillende manieren te bekijken. Ik heb nu heel veel tips en mogelijkheden om een mooie verhaallijn te maken. Écht een aanrader. (G. den Ouden - deelgenomen op 6 december 2018)