Kill your darlings

Publicatiedatum: 30-10-2018  | Trefwoorden: kill your darlings, schrijven, boek, roman

Je hebt zo gezwoegd, zo hard gewerkt aan je verhaal. En wat ben je trots op die mooie zinnen, die je hebt geconstrueerd. Maar dan krijg je je verhaal terug, na redactie, en word je geadviseerd 'je darlings' te schrappen! Wat een ellende!Dat overkwam me vanochtend. Ik kreeg mijn verhaal terug van mijn schrijfdocent. Mijn eindverhaal t.b.v. de opleiding aan de Schrijversacademie, dat tevens het eerste hoofdstuk van mijn boek gaat worden.

Kill your darlings, was het advies. Mijn ego sputterde gelijk tegen, maar zoals Stephen King hieronder ook aangeeft: je zult je ego opzij moeten zetten ten behoeve van je verhaal.

Mijn 'darlings' halen de vaart uit het verhaal. Dus hij heeft helemaal gelijk. En 'schrijven is schrappen', dat weet ik ook. Daarmee wil ik niet zeggen dat het makkelijk is. Maar leerzaam. Oók omdat ik de klanten die ik zelf begeleid vaak hetzelfde adviseer. Ik weet dus als geen ander wat dat met jou, als schrijver, doet.